Tweet

Sitemap Copyright © Studio Artist X 2004-2011, KvK nr. 34202110

Werken met layers

Photoshop Layers basis tutorial, voor startende vormgevers en dtp-ers.

Auteur: Sandra van Zonneveld – van der Veen
Datum publicatie: 04-03-2007
Software versie: CS
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Doelgroep: Ontwerper / DTP-er / Webdesigner/ Fotograaf
Wat is het nut van layers (lagen) in Photoshop en wat kunnen we er mee? Dat laten we zien aan de hand van deze tutorial! Door het werken met lagen kunnen we meerdere elementen onafhankelijk van elkaar plaatsen. Wanneer we een standaard jpg afbeelding openen in Photoshop, staat er standaard in het layers-panel aan de rechterkant "background" (achtergrond).

Daarnaast zien we een pictogram van een slotje, wat zoveel betekent als: De achtergrond is vergrendeld of op slot! Deze achtergrond kan dus niet als layer (laag) bewerkt worden. Kijken we in het menu boven aan het scherm in de grijze balk dan zien we daar ook layer staan. Wanneer we deze aanklikken zijn er in de lijst met opties maar vijf mogelijkheden beschikbaar, de rest is licht grijs en niet selecteerbaar.

voorbeeld laag
Voorbeeld laag

Willen we de achtergrond bewerken, dan zullen we deze eerst tot een laag moeten maken. Dubbelklik op de background laag in het layers-panel. Het scherm New Layer opent zich, waarin we de naam voor de layer kunnen opgeven. Deze staat automatisch op Layer 0. We kunnen ook eventueel een kleur meegeven aan de laag in het layers-panel, zodat deze herkenbaar is. De kleurselectie heeft géén effect op de kleur van de afbeelding in die laag. Het is uitsluitend een hulpmiddel. Dan kunnen we nog de opacity (doorschijnendheid/transparantie) van de laag instellen. Er kan een (Blending) Mode (vermenging) worden ingesteld. Daar komen we straks nog op terug.

De optie Use previous layer to create clipping mask, houdt in dat de vorige laag als masker wordt ingezet. Dat is op dit moment niet relevant.

new layer
Nieuw layer (0) naam geven

We laten de instellingen verder rusten en klikken op OK! In het layers-panel staat er nu Layer 0 en het icoontje is verdwenen. De laag is niet meer vergrendeld. In de grijze menubalk onder layers, zijn nu ook aanzienlijk meer opties beschikbaar. En we kunnen aan de slag met de layer.

Het oog icoontje vóór de layer betekent dat de layer zichtbaar is. Klikken we op het oogje, dan verdwijnt deze en is de laag niet meer zichtbaar. Als een laag niet meer zichtbaar is, kan dat twee reden hebben.
 1. het oog icoontje staat uit
 2. de laag bevindt zich achter een andere zichtbare laag.
text tool

We gaan nu een tekst laag maken. Klik op het "T" icoontje bij de algemene tools. In het layers-panel verschijnt een text-layer. We typen naar wens een tekst in. De grootte, de kleur en het fonttype zijn boven in de grijze balk in te stellen.

Wanneer we nu precies op de text-layer in het layers panel klikken, (dus niet op het icoontje en niet op de tekstregel, maar precies in het blauw) dan opent het layer style pallet.

Hiermee kunnen we ons uitleven met allerlei effecten. Deze effecten zijn tevens te gebruiken in de lagen waar afbeeldingen staan.

Layer styles

Bij styles kunnen we kiezen uit:

 • Drop Shadow (slagschaduw)
 • Inner Shadow (binnenste schaduw)
 • Outer Glow (gloed om object)
 • Inner Glow (gloed in object)
 • Bevel and Embos (afschuinen en reliëf maken) met een contour of textuur
 • Satin (satijn glans)
 • Color Overlay (kleur laag)
 • Gradient Overlay (verlooptint laag)
 • Pattern Overlay (patroon laag)
 • Stroke (omlijn)

We kunnen hier bij meerdere effecten tegelijk selecteren. In ons voorbeeld hebben we Drop Shadow, Bevel met contour en Inner Shadow op de tekst toegepast.

In het layerspanel is nu een rondje met een F erin verschenen, dit geeft aan dat er in die laag Layer styles (effects) zijn toegepast.

layer-styles
Layer-styles venster

Om het effect van layers goed te demonstreren, verschuiven we de afbeelding in layer 0. Zorg ervoor dat de layer in het layerpanel is aangeklikt, en dus blauw is!

We maken nu nog een laag door onder in het layerspanel op het blanco blaadje te klikken. Er verschijnt een layer 1 boven layer 0. Deze is automatisch geselecteerd en ook weer blauw.

new layer
Nieuw layer

Vullen we deze laag met de achterondkleur. (sneltoets combinatie CTRL + Backspace) dan zien we dat Laag 0 nu bedekt wordt door Laag 1. We kunnen de lagen in het Layerspanel eenvoudig verwisselen door ze te verslepen. Klik Layer 1 aan en houdt de muisknop ingedrukt en sleep deze net onder Layer 0.

De mogelijkheden met layers zijn eindeloos! Omdat de elementen los van elkaar op elkaar gestapeld worden, behouden we de vrijheid om de items onderling te verschuiven en apart te bewerken.
Niet gevonden hetgeen u zocht? U vind het met Google...
Google