Tweet

Sitemap Copyright © Studio Artist X 2004-2011, KvK nr. 34202110

Afbeelding bestandstypes en extensies

Afbeeldingen bestandstypes & extensies: jpg, gif, png, psd, ed. Photoshop tutorial.

Auteur: Alexander Vidakovic
Datum publicatie: 01-10-2004, Laatst aangepast: 03-06-2005
Software versie: 7.0
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Doelgroep: Startende vormgever
Tijdens het opslaan van een afbeelding op een Mac computer, maakt Mac lang geen bezwaar wanneer u het bestand extensie helemaal weglaat. Windows daar en tegen wel (en anders krijgt u zo een Windows flag icoontje wanneer u uw document probeert te openen en weet Windows dus niet met welk programma uw bestand geopend moet worden. Uw bestandsnaam (niet per se een plaatje) dient daarom een drie letters (.psd = Photoshop Document, bijvoorbeeld) extensie achter de bestandsnaam te hebben, gescheiden met een punt (.).

Soms zullen het er maar twee letters zijn: .ai = Adobe Illustrator bestand, bijvoorbeeld. Uiteindelijk krijgt uw afbeelding een naam als volgt: Naam + punt + extensie. Voorbeeld: photoshop_plaatje.psd. Maar .doc is ook een extensie, alleen staat het niet voor een plaatje, maar voor MS Word document ...

Echter zijn er nog veel meer extensies bekend, duizenden om precies te zijn! Maakt u zich geen zorgen, u hoeft ze niet allemaal te kennen want vrijwel iedere bewerking software pakket kan eigen extensies hebben (en die heeft ie vaak ook), om u maar een hint te geven. Voor grafische bestanden zijn het enkele honderden -en minder dan 10 het meest bekende, namelijk: .tif, .psd, .ai, .eps, .jpg, .gif, .bmp. Houd het voorlopig bij deze 7 extensie formaten.

Web bestandtypes, gif en jpg

Tot zo ver zijn er aardig wat afbeeldingen bestandstypes bekend. Waarom dan zo een behoefte aan diverse bestandstypes? Simpelweg vanwege het feit dat ze allemaal voor net een ander doeleinde ontworpen zijn. Gif, Jpg en Png zijn speciaal voor het web gemaakt en zijn veelal gericht op weergave van aantal kleuren, dan wel compressie niveau of zelfs transparantie.

Webafbeeldingen worden standaard in een RGB (red, green, blue) kleur modus weggeschreven. Dit komt doordat uw monitor slechts RGB kan weergeven. Meer over kleurmodellen.

photoshop image size
Photoshop image size venster

Jpg formaat gebruikt u wanneer uw afbeelding veel kleuren bevat (meestal een foto). En Gif gebruikt u wanneer het een tekening betreft met duidelijk gescheiden kleuren.

Webafbeeldingen en afbeelding transparantie, versus GIF en PNG

Zowel Gif als Png kunt u gebruiken wanneer u wilt dat een deel van uw afbeelding transparant wordt en soms zelfs de afbeelding in zijn geheel ("spacer" bijvoorbeeld, een hulpmiddeltje [1x1 pixel plaatje] die uitsluitend diende om in het verleden de beperkte kracht van uitlijning van de tabellen in HTML, toch een duwtje in de rug te geven). Technisch (en ook praktisch) gezien, kan een .gif of een .png plaatje geheel transparant zijn.

Bij alle drie gaat het om compressie niveau. U wilt ten slotte dat de afbeeldingen van uw website lekker snel laden en er geen onnodige bandbreedte gegenereerd gaat worden wanneer u een druk bezochte website heeft.

DTP afbeeldingen, versus TIF en PSD

Andere bestandstypes zijn bijvoorbeeld: Tif, Psd en Bmp. Deze bestandstypes zijn niet geschikt voor het web. Tif en Psd zult u dagelijks gebruiken wanneer u met Photoshop aan de slag gaat. Tif is bijvoorbeeld een ultieme formaat voor het aanleveren van uw afbeeldingen bij een drukker- en het archiveren van uw digitale fotocollectie (originele en onbewerkte bestanden dus). Uw gescande foto's kunt u best als Tif opslaan met minstens 300dpi (en in RGB modus), terwijl uw bewerkte afbeeldingen per definitie als Psd opgeslagen worden. Psd is een Adobe Photoshop formaat die het voor u mogelijk maakt om alle informatie erbij op te slaan, zoals layers, filters, paden ed. Zo een bewerkte afbeelding kunt u dan ten alle tijden blijven nabewerken, zolang het psd formaat behoudt.

Vergist u zich niet, voor u het naar de drukker brengt, zult u aan het einde van de bewerking, uw afbeelding tenslotte weg gaan schrijven naar Tif. Overschrijf dan nooit uw originele Tif bestand ook al is de verleiding hiertoe soms groot! Soms gebeurt dit puur uit slordigheid.

Tips

  1. Overschrijf nooit en te nimmer het origineel (Tif).
  2. Zodra u begint met het bewerken van een afbeelding, sla het meteen op als Psd. Behoud goed de gewoonte om tijdens bewerkingsproces uw afbeelding te blijven opslaan (CTRL + S).
  3. Wilt u de afbeelding voor het web exporteren (naar Jpg) bijvoorbeeld, doe dit dan in een andere map. Meestal zult u met drie verschillende formaten werken: Tif, Psd, Jpg,... en soms zelfs met meerdere. Bewaar al deze afbeeldingen, ieder in zijn eigen map.
  4. Sla nooit de bestanden afwisselend op: met grote en kleine letters, noch met spaties er tussen. Heeft een afbeelding een lange naam, gebruik liever een underscore plaatje_naam.jpg of een streep: plaatje-naam.jpg. Gezien het soms fout kan gaan als u extensies met grote letters schrijft (plaatje_naam.JPG bijvoorbeeld) houd dan liever alles met kleine letters en maak er liever een plaatje_naam.jpg van.
  5. Werkt u aan een project, kan soms ook de afbeelding versie naam zinvol zijn: afbeelding_naam_1.psd, afbeelding_naam_2.psd, afbeelding_naam_3.psd, etc.


Niet gevonden hetgeen u zocht? U vind het met Google...
Google